Project de ‘Oude mol’ is een initiatief van de familie Dekker, de Renewable Energy Factory en de gemeente Strijen. Als lokale boeren en ondernemers kennen wij de omgeving goed. De Renewable Energy Factory heeft diepgewortelde kennis van het bouwen en begeleiden van duurzame energie projecten. Het team combineert daarmee lokale kennis, duurzame expertise en ruime ervaring.

De familie Dekker

Sinds 1987 boeren wij in de Mariapolder bij Strijensas. Op de 600 hectare van het bedrijf verbouwen we aardappelen, spruiten, knolselderij, suikerbieten, wintertarwe en zomertarwe. Ook verrichten wij agrarisch loonwerk zoals aardappels rooien, spruiten plukken, suikerbieten oogsten, tarwe combinen en stro persen. In 2012 hebben wij zonnepanelen geïnstalleerd op onze grootste loods. De 192 panelen, 340 m2 bij elkaar, hebben een opbrengst van zo’n 44.000 kWh per jaar. Een deel daarvan gebruiken wij zelf, waardoor het bedrijf grotendeels zelfvoorzienend is. Koos Dekker is sinds 1987 agrariër in de Mariapolder. Koos is een ondernemer die graag het avontuur opzoekt en is de initiatiefnemer van het windenergieproject. Ondanks dat hij al pensioengerechtigd is, akkert hij met passie door en staat altijd open voor innovatie binnen zijn vakgebied. Het opwekken van duurzame energie ziet hij zowel als een noodzaak als een kans voor de toekomst van boeren. Hij ervaart zelf het effect van klimaatverandering. Steeds frequenter heeft hij last van grote regenbuien die schade veroorzaken aan gewassen. Koos benadrukt: “een boer is in een unieke positie om zowel onze voedsel als energievoorziening te verduurzamen.” Zoon Jan is de opvolger van het bedrijf. Hij leidt nu het agrarische bedrijf in Polen en is ook gestart met boeren in Roemenië. Dochters Lenny, Martine en Susanne zijn ook actief in de ontwikkeling van het windpark. Zoals duurzame energie de toekomst is, zijn zij de toekomstige gezichten zijn van het project. Vanuit hun ervaring dragen zij bij in een adviserende rol. Lenny is ruim 9 jaar bij Eneco werkzaam geweest en heeft een brede kennis van de energiemarkt. Martine heeft 10 jaar ervaring op het gebied van project – en tendermanagement en werkt als management consultant en tendermanager in branches zoals ICT, Bouw Facilitair Zorg en Welzijn. Susanne heeft ook een sterke affiniteit met duurzame energie. Zij heeft 5 jaar ervaring als business developer en sustainability manager bij SkyNRG - een bedrijf dat biobrandstoffen voor vliegtuigen levert.

oude-mol-familie-dekker

Marcel Rehaen

Marcel is 15 jaar werkzaam op het kantoor bij onze boerderij. Hij is een echte duizendpoot en staat altijd voor iedereen klaar. Administratie, boekhouding en personeelszaken zijn aan hem besteed, maar als de schapen zijn losgebroken is hij ook niet te beroerd de klompen aan te trekken. Voor windpark Oude Mol is hij samen met Gerrit het aanspreekpunt & vraagbaak en houdt hij de planning strak in de gaten.

marcel

Gerrit Huisman

Afkomstig vanuit het bankwezen (ING) is hij in 1992 begonnen als zelfstandig agent van ING- en Regiobank te Maasdam. In 2007 is hij als zelfstandig bedrijfsadviseur verder gegaan. Inmiddels is hij al zo’n 15 jaar betrokken bij ons bedrijf. Samen met Marcel is hij het aanspreekpunt voor het nieuwe windpark en ondersteunt hij ons met juridische en financiële vraagstukken.

portret

Renewable Energy Factory (REF)

De REF is een adviesbureau die duurzame initiatieven ondersteund in advies, ontwikkeling, realisatie en exploitatie. Bij elkaar hebben de partners van REF ruim 140 jaar ervaring in de duurzame energiebranche. Marc van der Pluym Marc heeft 20 jaar ‘wind’ ervaring: hij richt zich voornamelijk op due diligence, het bouwen van de businesscase en het contracteren en financieren van het project. Duurzame energie voor iedereen, daar streeft Marc naar. Marc: ”Windenergie past in een delta zoals Nederland. Openheid en veel wind zijn de belangrijkste ingrediënten van windenergie.” Ronald Kloet Windenergie is werk én hobby voor Ronald, al 20 jaar. Hij zoekt de verbinding tussen het project, de doelstellingen, de omgeving en de overheid. Zijn focus ligt nu op het rondkrijgen van de vergunningen en zorgt dat de omwonenden goed op de hoogte zijn. Ronald: “De komende decennia zitten we in een energie transitie periode, hierin zullen bewezen technieken zoals wind- en zonne-energie een belangrijke rol spelen.”

oude-mol-ref

Omwonenden

Omwonenden hebben inspraak en kunnen investeren in het project. Tijdens persoonlijke gesprekken en inspraakavonden kan iedereen zijn punten aandragen. Zo kunnen wij daar rekening mee houden in de verschillende procedures. De investering heeft een goed rendement en is dus voor iedereen financieel interessant, hoeveel je ook wilt investeren. Zo wordt het niet alleen een project van ons, maar van de gehele gemeente Strijen! Zie het onderdeel participatie voor meer informatie over inspraak en investeren en de pagina agenda voor een overzicht van de procedures and inspraakavonden.

oude-mol-omwonenden